Насловна

Povodom 14 godina rada ZHMP, uručena Povelja gradu Kragujevcu za doprinos u radu i razvoju Zavoda

Zavod za hitnu medicinsku pomoć, 14 godina svoje samostalnosti obeležio je danas uručenjem zahvalnica članovima Upravnog odbora i predstavnicima Gradske uprave, a prvu Povelju Zavoda za doprinos u radu i njegov razvoj, kao dugogodišnji osnivač dobio je grad Kragujevac.Grad Kragujevac je danas primio Povelju Zavoda za hitnu medicinsku pomoć za sve ono što smo činili, ali lični utisak je da je trebalo mi njima da damo povelju za sve ono što su oni učinili za nas u prošloj godini i što čine danas, kazao je Miroslav Petrašinović koji je u ime Grada primio ovo priznanje. Koliko su činili prošle godine, bili požrtvovani i na usluzi svim građanima i koliko to čine danas nisu komplimenti bez osnova jer njihov značaj uvidite tek kada sami imate hitan zdravstveni problem. Rizikovali su svoje živote, svesno ulazili u opasnost rešavajući situacije izazvane saobraćajnim nezgodama i druge akcidentne situacije a opet stizali da pomognu najtežim pacijentima obolelih od korona virusa ukazavši im prvi hitnu medicinsku pomoć i prevozili ih do Kliničkog centra. Zbog toga im se u ime gradonačelnika Nikole Dašića i svoje ime zahvaljujem, u nadi da posle imunizacije predstoji mirnije vreme u kome će imati malo manje aktivnosti, poručio je predsednik Skupštine grada Petrašinović.

Grad je dao izuzetan doprinos razvoju Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, ali su za nas rekla je v.d direktorka dr Gordana Đokićnajvažniji ljudi, lekari i medicinski tehničari koje smo na osnovu naredbe ministarstva i uz pomoć dodatne kadrovske opremljenosti zaposlili. Mladi lekari, tehničari i vozači, njih 16, dobili su šansu da svoje znanje pretoče u rad.
Pre 14 godina iz Službe hitne pomoći prerastao je u Zavod za hitnu medicinsku pomoć. Grad Kragujevac je 2014. godine Zavodu ustupio zgradu na korišćenje u kojoj radi 174 zaposlena a svakodnevno u ambulantama Zavoda i na terenu bude pregledano do 150 naših sugrađana. Zahvaljujući programu opremanja grada Kragujevca u poslednjih pet godina bogatiji su za pet sanitetskih vozila, jedan putnički kombi, pet malih automobila za prevoz pacijenata na dijalizu, zatim medicinsko dijagnostičku opremu, medicinski inventar, sredstva za opremanje i održavanje zgrade i sanaciju od poslednje poplave ali i sredstva za servisiranje vozila.
Govoreći o dobitnicima zahvalnica i Povelje, dr Đokić jer kazala da je zajednička nit koja ih povezuje ljudskost, pristupačnost i dobronamernost u kritikama ali i želja da se Zavod na najbolji mogući način izbori sa preprekama, a naročito kada je trebalo zaposliti lekare i medicinske tehničare.

Na današnjoj svečanosti organizovanoj u epidemiološkim uslovima, prisutnima se obratila i dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu koje je rekla da je prošla godina, najteža godina u zdravstvenom sistemu posle epidemije velikih boginja, koju su zaposleni u Zavodu položili ocenom 10. Njihova humanost, istrajnost, srčanost, borbenost i znanje su samo još jedan orden koji grad Kragujevac predstavlja u našoj zemlji i mnogo je šire od samog zdravstvenog sistema, poručila je dr Damnjanović.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć u aprilu ove godine obeležava 38 godina postojanja, a ukoliko pandemija to dozvoli godišnjicu će proslaviti na tradicionalno prepoznatljiv način, kada će se, kako se danas čulo, zahvaliti mnogobrojnim donatorima koji su im pomogli u radu.

izvor:kragujevcani.rs

Курс прве помоћи за возаче

Курс прве помоћи за запослене

Kurs prve pomoci za zaposlene pocinje

Курс прве помоћи за предаваче

Kurs prve pomoci za predavace - ispitivace prve pomoci za vozace

Курс прве помоћи за возаче у СХМП

Kurs prve pomoci za ZHMP pocinje

2021  Hitna Pomoc Kragujevac   globbersthemes joomla templates