Насловна

Хвала Вам !!!

„Повељу за допринос у раду и развоју Завода“

 Први   добитник   Повеље   је   на  предлог  Стручног  савета   Завода  

Град Крагујевац

Повеља је исправа којом се додељује неко право или част. Повеља представља свечани писани акт, украшен ликовним орнаментима и писан свечаним писмом, којим се објављује или посебно важна порука или се обележавају значајна дела.

Реч повеља настала је у средњем веку као преведеница са грчког језика – „повеленије“, од које се касније и развио најчешће употребљавани термин – повеља. Повеља у суштини значи наредбу, указ („повелевати – заповедати“). У литератури се среће читав низ термина (синонима) којима се означава овај правни документ: писмо, писаније, књига, запис, царска наредба, даровница и др.

У праву, повеља представља исправу која даје посебна права појединцу или организацији. Повељом се утврђује економско-правни однос владара, великаша и црквених великодостојника према установама или појединцу, односно према правном или физичком лицу.

Повеље су у појединим значењима, правна документа које су издавали владари, писали их писари и били означавани или потврђивани свечаним печатом.

У феудалној српској држави до доношења Душановог законика правни живот је био регулисан претежно неписаним обичајним правом. Kао први писани правни извори појављују се повеље издате од стране средњевековних српских владара.

Српско обичајно право и право садржано у повељама и међународним уговорима српских владара је касније уграђено у Душанов законик, што још више даје на значају настанку повеља као првог писаног правног извора.

Повеље спадају међу најстарије писане документе. Издавали су их владари, угледни властелини и најмоћнији феудалци којима се прокламују, прецизирају и јавно сопштавају одређена права, привилегије и поклони.

ЗХМП Крагујевац је 23.03.2020 године установио „Повељу за допринос у раду и развоју Завода“,  на истој седници , усвојен је предлог да Прву повељу коју додељује Завод добије Град Крагујевац .

Као наш доскорашњи оснивач Град је пратио нашу установу кроз све периоде њеног  развоја, учествовао у сваком сегменту нашег рада и развоја.

2014 године Град је Заводу уступио на коришћење зграду у којој данас ради и живи 158 запослених, а свакодневно буде прегледано 150 - 200 наших најмлађих и најстаријих суграђана. Кроз програм опремања само у последњих 6 година, Град је обезбедио 4 санитетских возила, 6 путничких аутомобила, апарате за дијагностику, средства за сервисирање возила.Изузетан допринос дао је у виду додатне кадровске обезбеђености, наши суграђани су добили адекватну и правовремену здравствену заштиту, а млади лекари, техничари и возачи добили шансу да своје знање преточе у рад и испеку занат који се нигде више и боље не може испећи него приликом збрињавања животно угроженог пацијента.

У договору са Градом, Признање ће бити уручено када то прилике дозволе, а наша жеља је да то буде на Видовдан ове године.

У здрављу се видимо!

У име колектива ЗХМП Крагујевац

вд директора

др Гордана Ђокић с р

Курс прве помоћи за возаче

Курс прве помоћи за запослене

Kurs prve pomoci za zaposlene pocinje

Курс прве помоћи за предаваче

Kurs prve pomoci za predavace - ispitivace prve pomoci za vozace

Курс прве помоћи за возаче у СХМП

Kurs prve pomoci za ZHMP pocinje

2020  Hitna Pomoc Kragujevac   globbersthemes joomla templates