Vesti 2013.

31.12.2013.

► У понедељак, 30. децембра, екипе ХМП су интервенисале 57 пута, у току дневне било је 30 интервенција, а у току ноћне смене 27 интервенција. У току ноћне смене прегледано је у ординацији за одрасле 60 пацијената, а на педијатријском одсеку прегледано је 17 деце. Најчешће су се јављали срчани болесници са повишеним крвним притиском, астматичари и пацијенти са знацима акутног можданог удара - шлогом. У току дневне смене биле су 3 интервенције на јавним местима, а исти толико и у току ноћне. Екипа ХМП је интервенисала у 21:35х у улици Андре Маринковића, код броја 13, због саобраћајне незгоде у којој је 22-огодишњи младић задобио површинске повреде главе.

 ► Свим нашим суграђанима, запослени у Заводу за ХМП Крагујевац, желе много здравља и среће у НОВОЈ ГОДИНИ!!!

 30.12.2013.

► Протеклог викенда забележен је нешто већи број интервенција него обично, у петак 59, у суботу 72 и у недељу екипе ХМП интервенисале су 65 пута, у току дневне смене било је 37 интервенција, а у току ноћне 28 интервенција. У току ноћне смене прегледано је у ординацији за одрасле 64 пацијента, а на педијатријском одсеку прегледано је 31 дете. Најчешће су се јављали астматичари, срчани болесници са повишеним крвним притиском и пацијенти са психичким тегобама. У току дневне смене била је једна интервенција на јавном месту, као и у току ноћне смене.

У суботу је забележено неколико акцидентних ситуација, две саобраћајне незгоде, прва у улици др Јована Ристића у 08:24х, где  је једна женска особа задобила контузионе повреде грудног коша, а друга у Баљковцу у 09:23х, где су регистроване повреде главе и браде и знаци прелома бутне кости код женске особе. Истог дана у 16:58х у Маршићу се интервенисало због особе која је задобила убодну рану ножем у пределу стомака, која иницијално збринута, а особа пребачена до Ургентног центра.

27.12.2013.

 ► У четвртак, 26. децембра, екипе ХМП су интервенисале 66 пута, у току дневне смене било је 40 интервенција, а у току ноћне 26 интервенција. У току ноћне смене прегледано је у ординацији за одрасле 44 пацијента, а на педијатријском одсеку прегледано је 20 деце. Најчешће су се јављали астматичари и срчани болесници са тегобама у виду лупања и прескакања у раду срца. У току дневне смене било је 18 интервенција на јавним местима, а 2 у току ноћне. Најчешће се радило о колапсним стањима и падовима  код старијих особа.

26.12.2013.

► У среду, 25. децембра, екипе ХМП су интервенисале 57 пута, у току дневне било је 35 интервенција, а у току ноћне смене 22 интервенције. У току ноћне смене прегледано је у ординацији за одрасле 56 пацијената, а на педијатријском одсеку прегледано је 30 деце. Најчешће су се јављали астматичари и пацијенти са психичким тегобама. У току дневне смене било је 8 интервенција на јавним местима, а 4 у току ноћне. Због саобраћајних акцидената екипе ХМП су интервенисале два пута, у 01:00х у улици Јована Ристића и у 05:45х у Лепеничком булевару. У овим саобраћајним незгодама две особе су задобиле површинске повреде главе.

25.12.2013.

► У уторак, 24. децембра, екипе ХМП су интервенисале 57 пута, у току дневне била је 31 интервенција, а у току ноћне смене 26 интервенција. У току ноћне смене прегледано је у ординацији за одрасле 40 пацијената, а на педијатријском одсеку прегледано је 30 деце. Најчешће су се јављали срчани болесници, астматичари и пацијенти са церебро-васкуларним тегобама. У току дневне смене било је 5 интервенција на јавним местима, а 6 у току ноћне. Екипа ХМП је у 00:25х на бензинској пумпи у насељу Централна Радионица збринула 22-годишњег младића који је у тучи задобио површинске повреде главе и лица.

24.12.2013.

 ► У претходна 24х, екипе ХМП су интервенисале 59 пута, у току дневне било је 32 интервенције, а у току ноћне смене 27 интервенција. У току ноћне смене прегледано је у ординацији за одрасле 56 пацијената, а на педијатријском одсеку прегледано је 26 деце. Најчешће су се јављали срчани болесници са повишеним крвним притиском, астматичари и пацијенти са стомачним тегобама. У току дневне смене било је 6 интервенција на јавним местима, а једна у току ноћне. Акцидентних ситуација није било.

23.12.2013.

 ► У недељу, 22.децембра, екипе ХМП су интервенисале 63 пута, у току дневне било је 36 интервенција, а у току ноћне смене 27 интервенција. У току ноћне смене прегледано је у ординацији за одрасле 56 пацијената, а на педијатријском одсеку прегледано је 35 деце. Најчешће су се јављали срчани болесници са повишеним крвним притиском, астматичари, психијатријски болесници и пацијенти са стомачним тегобама. У току дневне смене било је 6 интервенција на јавним местима, а једна у току ноћне. Акцидентних ситуација није било.

20.12.2013.

► У четвртак, 19. децембра, екипе ХМП су интервенисале 66 пута, у току дневне било је 34 интервенције, а у току ноћне смене 32 интервенције. У току ноћне смене прегледано је у ординацији за одрасле 55 пацијената, а на педијатријском одсеку прегледано је 20 деце. Најчешће су се јављали срчани болесници са повишеним крвним притиском, а после поноћи и пацијенти са стомачним тегобама као последицом прекомерног уноса хране. У току дневне смене било је 7 интервенција на јавним местима, а 4 у току ноћне смене. У саобраћајној незгоди, у 16:30х на аутобуској станици у Станову повредјене су две особе, које су задобиле површинске повреде главе. У току ноћи су екипе ХМП интервенисале за пацијента са повредом главе задобијеном у тучи у 01:57х у Карадјордјевој улици и по позиву из кафића у Главној улици у 04:37х где је пријављено да је једна особа рањена из ватреног оружја. Пре доласка екипе, особа је превежена приватним возилом до Ургентног центра.

19.12.2013.

► У среду, 18. децембра, екипе ХМП су интервенисале 66 пута, у току дневне било је 40 интервенција, а у току ноћне смене 26 интервенција. У току ноћне смене прегледано је у ординацији за одрасле 49 пацијената, а на педијатријском одсеку прегледано је 20 деце. Најчешће су се јављали срчани болесници са повишеним крвним притиском и астматичари, а нешто ређе пацијенти са повишеном телесном температуром и знацима акутних респираторних инфекција. У току дневне смене било је 7 интервенција на јавним местима, а две у току ноћне смене. Акцидентних ситуација није било.

►Свим нашим суграђанима који данас славе Светог Николу, колектив Завода захитну медицинску помоћ жели срећну славу!

САВЕТ:

Стабилне временске прилике повољно ће утицати на здравствено стање код већине хроничних болесника, као и на појаву блажих метеоропатских реакција. Пацијенти који се лече од високог крвног притиска могу имати потешкоће у његовом регулисању, због чега им се саветује да редовно узимају прописану терапијуи по потреби се консултују са својим изабраним лекаром.

18.12.2013.

► У уторак, 17.децембра, екипе ХМП су интервенисале 57 пута, у току дневне било је 30 интервенција, а у току ноћне смене 27 интервенција. У току ноћне смене прегледано је у ординацији за одрасле 46 пацијената, а на педијатријском одсеку прегледано је 21 дете. Најчешће су се јављали срчани болесници са повишеним крвним притиском, астматичарии пацијенти са стомачним тегобама у виду мучнине, повраћања и болова у стомаку. У току дневне смене било је 7 интервенција на јавним местима, а две у току ноћне смене. Акцидентних ситуација није било.

САВЕТ:

Временске прилике могу код хроничних срчаних и плућних болесника да изазову погоршање основне болести, због чега им се саветује редовно узимање прописане терапије, смањење физичке активности и контрола код изабраног лекара по потреби.

 

► Курс „Обука за предаваче/испитиваче прве помоћи за возаче” одржаће се  у суботу и недељу, 21. и 22.12.2013. године, у одсеку за едукацију Завода. Курс је намењен лекарима и медицинским техничарима, а акредитован је код Здравственог савета  и носи 5 бодова за полазнике. Сви полазници који са успехом заврше обуку стичу право на добијање лиценце предавача/испитивача коју издаје Министарство здравља. Све информације у вези пријаве  за курс могу да се добију позивом на број 034/370-276.

17.12.2013.

 ► У протекла 24х, екипе ХМП су интервенисале 62 пута, у току дневне било је 39 интервенција, а у току ноћне смене 23 интервенције. У току ноћне смене прегледан је, у ординацији за одрасле, 51 пацијент, а на педијатријском одсеку прегледано је 23 детета. Најчешће су се јављали астматичари и срчани болесници са повишеним крвним притиском, као и пацијенти са јаком главобољом. У ул. Краљевачког батаљона у 09:03х, екипа ХМП је збринула повредјеног пешака на кога је налетело путничко возило и том приликом је пешак задобио површинске повреде потколенице. У току дневне смене било је 9 интервенција на јавним местима, а једна у току ноћне смене.

16.12.2013.

► У недељу, 15.децембра, екипе ХМП су интервенисале 65 пута. У току дневне било је 43 интервенције, а у току ноћне смене 22 интервенције. У току дневне смене прегледано је у ординацији за одрасле 106 пацијената, а у току ноћи 59, на педијатријском одсеку прегледано је 21 дете. Најчешће су се јављали срчани болесници са повишеним крвним притиском и болом у грудима, затим астматичари и пацијенти са бубрежном коликом. У јутарњим сатима је забележено 8 интервенција због падова и повреда које су настале због клизања на поледици. Код 3 особе су регистроване повреде у виду прелома или ишчашења, а код осталих се ради о контузионим повредама екстремитета.

15.12.2013.

► У петак 13.децембра, екипе ХМП су интервенисале 66 пута, а у суботу, 14.децембра, 61 пут. У току ноћи, измедју петка и суботе, око 01:55х на платоу испред И гимназије, екипа ХМП је интервенисала збрињавајући младића који је задобио површинске повреде главе у тучи.

13.12.2013.

 ► У четвртак 12.децембра, екипе ХМП су интервенисале 60 пута, у току дневне било је 35 интервенција, а у току ноћне смене 25 интервенција. У току ноћне смене прегледано је у ординацији за одрасле 38 пацијената, а на педијатријском одсеку 17-оро деце. Најчешће су се јављали пацијенти који болују од астме и акутних вирусних инфекција, као и пацијенти са цереброваскуларним сметњама и знацима акутног можданог удара. На углу улица Града Сирена и Николе Пашића, догодила се саобраћајна незгода у 19 и 57х у којој је једна особа задобила површинске повреде главе и шаке и која је након иницијалног збрињавања пребачена до Ургентног центра.

12.12.2013.

► У среду 11.децембра, екипе ХМП су интервенисале 52 пута, у току дневне смене било је 32 интервенције, а у току ноћне 20 интервенција. У току ноћне смене прегледано је у ординацији за одрасле 43 пацијената, а на педијатријском одсеку 20-оро деце. Најчешће су се јављали пацијенти који болују од астме, повишеног крвног притиска и пацијенти са стомачним тегобама. У улици Мине Карџић, на Грошничкој станици, у 23 и 13х возач комбија је возилом улетео у пекару. Том приликом су возач и радница у пекари задобили површинске повреде главе,  иницијално су збринути од стране екипе ЗХМП и пребачени до Ургентног центра.

11.12.2013.

 ► У претходна 24 сата, екипе ХМП су интервенисале 52 пута, у току дневне смене било је 27 интервенција, а у току ноћне 25 интервенција. У току ноћне смене прегледано је у ординацији за одрасле 64 пацијента, а на педијатријском одсеку 12-оро деце. Најчешће су се јављали пацијенти са кардио- и церебо-васкуларним тегобама, односно, пацијенти са знацима ангине пекторис и знацима акутног можданог удара. У улици Драгољуба Миловановића Бене, јуче у 12 и 42 оборен је пешак и са задобијеним површинским повредама у пределу скочног зглоба пребачен је до Ургентног центра.

10.12.2013.

► У понедељак, 09.12.2013.године екипе ХМП су интервенисале 57 пута, у току дневне смене било је 44 интервенција, а у току ноћне 13 интервенција. У току ноћне смене прегледано је у ординацији за одрасле 60 пацијената, а на педијатријском одсеку 20 деце. Најчешће су се јављали пацијенти који болују од астме и повишеног крвног притиска,  а више него уобичајено, било је особа под дејством алкохола који су пребачени до Психијатријске клинике на трежњење. Акцидентних ситуација није било.

09.12.2013.

►  У недељу, 8.12.2013.год. екипе ХМП су интервенисале 62 пута, 43 интервенције у току даневне и 19 интервенција у току ноћне смене. У току ноћи лекари су, у амбуланти за одрасле, прегледали 55 пацијената и 27-оро деце на педијатријском одсеку. Најчешће су помоћ дежурних лекара тражили срчани болесници, неуролошки болесници и асматичари, особе са боловима у леђима и стомаку. Екипа ХМП је у 14:10х у Страгарима иницијално збринула 4 путника аутомобила који је слетео са пута и у Ургентни центар превезла две особе. У 18:40 у Босанској улици у саобраћајној незгоди је повређена једна особа коју је збринула екипа ХМП на лицу места и превезла у Ургентни центар.

►  Обука из прве помоћи за возаче одржаће се  14. и 15.12.2013.г. (субота и недеља) од 08:00 до 12:00х, у просторијама ЗХМП у ул.Лазе Маринковића 60, у Ердоглији. Термин може бити промењен у договору са пријављеним полазницима.

За све информације обратити се др Горици Срећковић на тел. 060 80 58 307.

08.12.2013.

►  У суботу, 7.12.2013.год. екипе ХМП су интервенисале 59 пута, 33 интервенције у току дневне и 26 интервенција у току ноћне смене. Лекари Завода су у току ноћи прегледали 52 пацијента у ординацији за одрасле и 27-оро деце на педјатријском одсеку. За помоћ су се најчешће обраћали хронични болесници са повишеном крвним притиском, аритмијом, гушењем и нерегулисаним шећером у крви. Акцидентних ситуација није било.

07.12.2013.

►  У петак, 6.12.2013.год. екипе ХМП су интервенисале 58 пута, 34 интервенције у току дневне и 24 интервенције у току ноћне смене. У ординацији за одрасле лекари су у току ноћи прегледали 52 пацијента а на педијатријском одсеку је прегледано 24 детета. Помоћ су углавном тражили пацијенти са срчаним тегобама,акутном инфекцијом горњих дисајних путева,повишеном температуром и главобољом. Екипа ХМП је збринула једну особу повређену у саобраћајној незгоди која се у Далматинској улици догодила у 16:59х и превезла је у Ургентни центар.

06.12.2013.

 ► У четвртак, 05.12.2013.године екипе ХМП су интервенисале 51 пут, у току дневне смене било је 23 интервенције, а у току ноћне 28 интервенција. У току ноћне смене прегледано је у ординацији за одрасле 45 пацијената, а на педијатријском одсеку 23 детета. Најчешће су се наши суградјани јављали због гушења, повишеног притиска и болова у леђима. Екипа ХМП, у 01 и 33х  интервенисала је у кафићу у улици Радована Мићовића због туче у којој су повредјене две мушке особе, који су задобили површинске повреде главе нанете бејзбол палицама. Повредјени су иницијално збринути и превезени у Ургентни центар.

05.12.2013.

► У претходна 24 сата,екипе ХМП су интервенисале 47 пута, у току дневне смене 29 интервенција, а у току ноћне 18 интервенција. Лекари Завода су у току ноћи прегледали у ординацији за одрасле 47 пацијената, а на педијатријском одсеку 21 дете. Најчешће су се наши суграђани јављали због срчаних тегоба, повишеног притиска и бола у грудима, гушења и нерегулисаног шећера у крви. Акцидентних ситуација није било.

04.12.2013.

 ► У уторак, 03.12.2013.године екипе ХМП су интервенисале 41 пут, 23 интервенције у току дневне и 18 у току ноћне смене. Лекари Завода су прегледали у ординацији за одрасле 54 пацијента, а на педијатријском одсеку 13 деце. Најчешће су лекарске екипе интервенисале због срчаних болесника са болом у грудима, астматичара и пацијената са неуролошким тегобама. Акцидентних ситуација није било.

03.12.2013.

► Претходног дана екипе ХМП су интервенисале 55 пута, 31 интервенција у току дневне и 24 у току ноћне смене. Лекари Завода су прегледали у ординацији за одрасле 47 пацијената, а на педијатријском одсеку 19 деце. Најчешће су се за помоћ јављали срчани болесници са болом у грудима, астматичари и пацијенти са главобољом. На раскрсници у Лепеничком булевару код Каменог моста у 08:50х догодила се необична саобраћајна незгода, када је возило које се преврнуло оборило стуб, који је нанео тешке повреде пешаку.

02.12.2013.

► Завод за ХМП и „Шумадија сајам“, у чијем саставу послује дечије одмаралиште, потписали су уговор према коме ће у наредних годину дана о здрављу гостију  бринути здравствени радници Завода. Прва екипа из Завода, др Слађана Влајовић и вмс Адријана Микић, у петак, 29.11.2013.године отпутовала је на Копаоник, где ће провести седам дана у крагујевачком дечијем одмаралишту, бринући о здрављу 160 деце из аранђеловачких обданишта. Према извештају наших радника сва деца су здрава и уживају у забавама на снегу са својим васпитачима.

►„Обука за предаваче/испитиваче прве помоћи за возаче” назив је курса одржаног  у суботу и недељу, 30.11. и 01.12.2013.године, у одсеку за едукацију Завода. Курс је похадјало 15 полазника из Панчева, Пријепоља, Аранђеловца, као и запослени из Завода. Сви полазници су са успехом завршили обуку и стекли право да добију лиценцу предавача/испитивача коју издаје Министарство здравља.

► У претходна 24х, екипе ХМП су интервенисале 63 пута, 43 интервенције у току дневне и 20 у току ноћне смене. У ординацији за одрасле прегледано је 59 пацијената, а на педијатријском одсеку 45 деце. Најчешће су се јављали срчани болесници са повишеним крвним притиском, астматичари и пацијенти са знацима акутне респираторне инфекције. У улици Јована Петровића Ковача у 20:25х екипа ХМП је збринула повреде  задобијене у тучи код једног 19-годишњег младића.

Курс прве помоћи за запослене

Kurs prve pomoci za zaposlene pocinje

Курс прве помоћи за предаваче

Kurs prve pomoci za predavace - ispitivace prve pomoci za vozace

Курс прве помоћи за возаче у СХМП

Kurs prve pomoci za ZHMP pocinje

2021  Hitna Pomoc Kragujevac   globbersthemes joomla templates