Насловна

 

 

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

---------------

 

ЕВРОПСКИ ДАН “ПОКРЕНИМО СРЦЕ”-16.10.2014.

Покренимо срце које је стало - у 4 једноставна корака! Ваше руке могу значајно да повећају шансу за преживљавањем особе у срчаном застоју до доласка екипе

хитне помоћи!

 

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац у сарадњи са Ресусцитационим саветом Србије и Европским ресусцитационим саветом, учествује у кампањи  чији је циљ укључивање што већег броја наших суграђана, пре свега младих, у процес поновног покретања рада срца код особа које су доживеле срчани застој ван здравствених установа.

Тренутно низак проценат преживљавања је забрињавајући и један од начина да се овај негативан тренд прекине је подизање капацитета локалне заједнице и појединаца да помогну у овим случајевима. У Србији нема тачних статистичких података о проценату преживљавања након срчаног застоја.

ЗХМП Крагујевац је укључен у реализацију медјународног пројекта  ЕуРеЦа Оне Европског савета за реанимацију (ЕРЦ), који се спроводи регистровањем и праћењем срчаних застоја који су се догодили ван здравствених установа.

Ово је прилика да ЗХМП Крагујевац, заједно са осталим истраживачким центрима у Србији буде део пројекта у који је укључено још 26 земаља Европе. Сви подаци који се прате по истим критеријумима у свим земљама постаће део јединственог европског регистра.

Према званичним статистичким подацима, стопа преживљавања након срчаног застоја ван здравствених установа, веома је ниска код нас и у свету. Стопа од свега неколико процената преживелих, објашњава се тиме што очевици, који су у већини случајева присутни поред особе у срчаном застоју, не започињу реанимацију. Сваки минут одлагања мера оживљавања смањује шансу за преживљавањем за 10 процената.

Европски дан -“Покренимо срце”, прилика је да се подигне ниво свести о овом проблему и да се проценат преживелих у Србији повећа едукацијом што већег броја лаика, који могу бити очевици срчаног застоја.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ЗХМП Крагујевац-истраживачко место међународне студије о срчаном застоју ЕуРеЦа_Оне (2014.)

 

                                           

ЕуРеЦа_Оне је међународни пројекат Европског савета за ресусцитацију (ЕРЦ), који се спроводи једномесечним регистровањем и праћењем случајева изванболничког срчаног застоја. Захваљујући ангажовању Ресусцитационог савета Србије и Националног координатора студије ЕуРеЦа_Оне за Србију, др Виолетте Раффаy, обезбеђено је учешће Завода за хитну медицинску помоћ Крагујевац у овом међународном пројекту. Поред Крагујевца као истраживачког центра, у студију су укључени: ЗХМП Београд, ЗХМП Нови Сад, ЗХМП Ниш и Секција ургентне медицине Српског лекарског друштва.

ЕуРеЦа_Оне је међународна, мултицентрична студија епидемиолошких карактеристика, третмана и исхода изванболничког срчаног застоја. Прикупљање података се реализује током месеца октобра 2014. Године са почетком од 00:00х, 01.10.2014. до 23:59х, 30.10.2014. године, без обзира на узраст, пол и личне карактеристике унесрећеног. Резултати истраживања се очекују до краја марта месеца 2015. године.

ЕуРеЦа_Оне је прилика да ЗХМП Крагујевац, заједно са осталим истраживачким центрима у Србији буде део пројекта у који је укључено још 26 земаља Европе. Заједничко истраживање се односи на проблем срчаног застоја који се догоди изван болнице на јавним местима (улице, зграде јавних институција, тржни центри, пијаце, аутобуске и железничке станице, спортски терени, реке, језера...) или код куће. Сви подаци ће постати део јединственог европског регистра срчаних застоја.

Појединачни случајеви срчаног застоја који буду забележени у званичном дневно/ноћном теренском протоколу ЗХМП Крагујевац биће обрађени кроз посебне упитнике ЕуРеЦа_Оне пројекта са преко 30 варијабли након чега ће подаци бити обрађени и аутоматски придружени подацима из осталих европских центара уз потпуну заштиту идентитета унесрећених.

ЗХМП Крагујевац као наставна база факултета медицинских наука у Крагујевцу и регионални центар која се бави праћењем и проучавањем ургентних стања из медицине, већ дужи низ година учествује у истраживањима чији је крајњи циљ унапређење здравствене заштите наших суграђана применом најсавременијих терапијских препорука. СтудијаЕуРеЦа_Оне ће побољшати стандарде у нашем свакодневном раду када је срчани застој у питању, као једно од најургентнијих стања у медицини.

Увидом у званичну документацију у Србији, али и у свету, јасно је да је стопа преживљавања изванболничког срчаног застоја изразито ниска, свега неколико процената. У већини случајева присутни су очевици поред унесрећеног, који у малом проценту започињу мере КПР-а, односно масажу срца и вештачко дисање.

ЕуРеЦа_Оне студија, треба да коначним резултатима укаже на значај неодложне примене мера КПР-а од стране лаика-очевидаца до доласка стручне помоћи, односно екипе хитне медицинске помоћи. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Поводом обележавања светског дана прве помоћи, Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац је носилац активности у нашем граду у сарадњи са Црвеним крстом Крагујевац. У пешачкој зони код Златне руже, 11.09.2014.год. од 10 до 12х, биће одржана показна вежба и презентација примене вештина прве помоћи. Запослени ЗХМП Крагујевац у сарадњи са волонтерима Црвеног крста приказаће заинтересованим пролазницима како да пруже прву помоћ повређенима или нагло оболелима. Позивамо Вас да дођете и стекнете основна знања и вештине из прве помоћи и да се упознате са облицима обука из прве помоћи које организује Завод.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

О Б А В Е Ш Т Е Н Ј Е

Поштовани суграђани,

Од среде, 23.04.2014. године, здравствена служба Завода биће пресељена из улице Змај Јовина 32 у нову зграду у улици Слободе бб. Тим поводом Вас обавештавамо да ће дежурни лекари (за одрасле и за децу) обављати прегледе у новој згради. 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

 

 

Курс прве помоћи за возаче

Курс прве помоћи за запослене

Kurs prve pomoci za zaposlene pocinje

Курс прве помоћи за предаваче

Kurs prve pomoci za predavace - ispitivace prve pomoci za vozace

Курс прве помоћи за возаче у СХМП

Kurs prve pomoci za ZHMP pocinje

2018  Hitna Pomoc Kragujevac   globbersthemes joomla templates